O stříbře

Stříbro, latinsky argentum je ušlechtilým kovem, který je charakteristický světlou, stříbřitě bílou barvou. Patří k drahým kovům, které vynikají vysokou chemickou stabilitou.

Stříbro však není jen cenný kov, jeho antimikrobiální a antiplísňové vlastnosti vlastnosti jsou známé tisíce let.

V Egyptě bylo stříbro používáno více než 3500 let před našim letopočtem k výrobě mincí. Zhruba 2500 let poté bylo v medicíně známo, že voda zůstane déle pitná při jejím uchovávání ve stříbrných nádobách. První písemné známky na medicínský význam stříbra pocházejí z díla legendárního Gabira ibn Haiana as-Sufi ze druhé poloviny desátého století po Kristu. Také v Bagdádu vystudovaný lékař a filosof Avicenna (980-1037) používal stříbro v medicíně.

Stříbro znala již staroindická medicína a k jeho hojnějšímu nasazení v boji s bakteriemi a plísněmi došlo v dobách Římské říše. Všechny patricijské domy uchovávaly poživatiny ve stříbrných nádobách a do mléka a tekutin se ukládaly stříbrné mince.

Baktericidní vlastnosti stříbra byly využívány také ve středověku. Skladování tekutin ve stříbrných nádobách, pití ze stříbrných pohárů či vhazování stříbrných mincí do mléka, vína nebo vody prodlužovalo trvanlivost tekutin a udržovalo je déle čerstvé. Ve středověku stříbro chránilo zejména vyšší vrstvy obyvatelstva, které využívaly na své hodování výlučně stříbrné nádoby a příbory. To jim pomáhalo před nakažením morem, tzv. černou smrtí. Už tehdy bylo známo, že patogeny způsobující onemocnění nemohou přežít v přítomnosti stříbra, proto i jídlo skladovali ve stříbrných nádobách.

I nádoby na svěcenou vodu v kostelech byly ze stříbra, voda v nich byla prakticky sterilizována.

Američtí osadníci dávali stříbrný dolar do mléka, aby zpomalili jeho proces zkažení. Australští kolonialisté zavěšovali stříbrné vidličky a lžíce do nádob s vodou, aby tak předcházeli její kontaminaci.

19. století díky posunu ve vědě ukázalo nejen přítomnost bakterií, ale také schopnost stříbra snižovat jejich počet. Z tohoto důvodu se také roztok s obsahem stříbra používal jako antiseptikum nejen u popálenin.

Stříbro řadíme mezi antiseptika, která účinkují na všechny kmeny (druhy) bakterií i kvasinek (plísní), riziko vzniku rezistence je zde velmi malé. Naopak stříbro umí potlačit i infekci vyvolanou bakteriemi, které jsou rezistentní a běžná antibiotika na ně nezabírají.

Kdy výrobky se stříbrem nepoužívat - Je to pokud jste přecitlivělí nebo alergičtí na stříbro. Dále by materiály se stříbrem neměly být používány v místě provádění RTG vyšetření, ultrazvuku, nebo magnetické rezonance.

Zpět na blog